8 700 38500

I-VII: 08:00 - 20:00 val.

Navigation

Kaip išsirinkti kepsninę?

2023-06-01

Vasaros sezonas daugeliui žmonių neatsiejamas nuo maisto gaminimo lauke. Natūralu, kad ne tik gaminti, tačiau ir valgyti sode arba miške yra kur kas maloniau. Svarbiausia – tinkamas gaminimo įrankis, kuris leis be didelių pastangų sukurti tikrus kulinarinius šedevrus.

Renkantis kepsninę reikia tikrai daug dėmesio skirti smulkmenoms, kadangi šiuo metu rinkoje teikiami modeliai yra labai įvairūs, kinta savo techniniais parametrais, smulkmenomis, kurios padeda pagaminti labai skirtingus patiekalus. Galiausiai, atradus įrankį, kuris jums atrodo geriausias, esame tikri, kad tai paskatins išbandyti grilinimo malonumus ne tik šiltuoju sezonu, tačiau ir žiemą. Reikia tik geros aprangos, kokybiškos kepsninės ir noro. Su šiuo komplektu – viskas yra įmanoma.

Kepsninės laikymo vieta


Pirmiausia siūlome nuspręsti dėl kepsninės laikymo vietos. Jums labiausiai tinka mobili, kurią visada galima visur vežtis su savimi, ar ji bus laikoma Jūsų sode, tad tinkama ir didesnių matmenų, sunkesnė? Jeigu naudosite savo sode, kuris yra labai nedidelio ploto, iki kelių arų – tokiu atveju geriausia rinktis elektrinius arba dujinius grilius, kurie yra nedideli. Dažnas gali turėti net iki 6 degiklių, tačiau nebūti didelių matmenų. Geriausia – iki 40 cm skersmens. Toks modelis geriausiai tinka ir norintiems griliuką visada vežtis su savimi. Pavyzdžiui, jeigu gyvenate bute, o sodas yra toliau nuo namų, tad grilius visada turi tilpti bagažinėje.

Grilio kaina

Kitas svarbus vertinimo aspektas yra griliaus kainos. Šiuo atveju ribos yra labai plačios, galima sakyti, kad be sienų. Nuo tikrai pigių, kurie gali kainuoti vos keliasdešimt eurų, iki brangių, kurių kainos siekia 1000 eurų ir dar daugiau. Kainą lemia ne tik matmenys, tačiau ir griliaus išmanumas. Atminkite, kad jau geriau kartą investuoti daugiau, tačiau būti ramiu, kad su konkrečiu griliumi bus galima pagaminti pačius įspūdingiausius patiekalus, tokius, kurie gaminasi tarsi patys, nereikalauja iš jūsų jokių pastangų.

Atminkite, kad grilius galima įsigyti pigiau per akcijas. Dėl to verta užsiprenumeruoti prekybos vietų naujienlaiškius. Tai leis pačiam pirmam sužinoti ne apie nuolaidas, tačiau ir apie naujausius modelius, kurie dažnai pasižymi funkcionalumu.

Jeigu ieškote tokio modelio, kuris aptarnautų net ir dideles kompanijas, žinoma, teks investuoti kiek daugiau. Tačiau įvertinus, kad grilius tarnaus daug metų – atsiperka. Pavyzdžiui, šiuo metu itin aktyviai perkamas modelis yra keramikinis KAMADO BONO MEDIA. Su šiuo modeliu iškepsite 20 mėsainių, 2 kiaulienos mentes, 4 viščiukus, 6 kg kalakutą,10 jautienos antrekotų, 36 cm skersmens picą arba duonos gaminį, kuris tobulai tiks prie mėsos. Tinka ir daržovių kepimui, troškinimui. Kartu su griliumi, komplekte yra pateikiami šie priedai: keramikinis vertikalus vištos laikiklis, daugiafunkcinė dviejų zonų kepimo sistema, kepsninės dangalas, pelenų valymo įrankis... Taigi, viskas, ko reikia, kad būtų galima pagaminti labai įvairius patiekalus.

Jeigu ieškote mažų matmenų ir tikrai pigaus varianto – siūlomas grilius CONCEPT GE2010 PANINI 3 IN 1. Veikia elektros pagalba, gaminama itin greitai ir paprastai, svarbiausia, kad nors ir nedidelių matmenų, tačiau dėl greito įkaitimo bus galima pagaminti net ir didelius kiekius kepsniukų.

Planuojami gaminti patiekalai


Svarbus vertinimo aspektas yra patiekalai, kurie bus gaminami. Tikrai nėra paprasta nuspręsti – ką kepsite dažniausiai. Dėl to geriausia rinktis modelius, kurie suteikia galimybę kepti labai įvairius patiekalus ir taip atrasti skonius, kurie jums labiausiai tinka. Šiuo metu kepsninės suteikia net kelis kepimo tipus. Galima kepti tiesioginėje kaitroje, galima kepti kaitroje, kuri yra ne tiesioginė, tai yra, be liepsnos, galima karštai rūkyti gaminius arba kepti krosnyje pačias skaniausias picas, kurios dažniausiai nepalieka abejingų. Rūkymas dažniausiai tik papildoma funkcija. Jeigu planuojate dažnai rūkyti gaminius – reikia pirkti specialias rūkyklas, kadangi grilius iki galo neišpildys šių poreikių.

  • Kepimas tiesioginėje kaitroje

Tokiu atveju gaminiai yra kepami tiesiai virš anglių arba kito kaitros šaltinio. Dažniausiai tinkamas tuomet, kai norisi kepti mėsos gaminius, tai yra, steikus, kepsnius, kotletus, kurie bus skirti burgeriams. Nors maistas bus iškeptas gana greitai, tačiau mėsa dažniausiai būna sausoka, tad reikia apskaičiuoti kepimo laiko tarpą. Dažniausiai pasiekiama kaitra siekia apie 200 laipsnių, tačiau galima įsigyti tokių grilių, kurie sėkmingai pasiekia net 800 laipsnių ir daugiau. Geriausia yra rinktis grilius su dangčiu. Tikėtina, kad tokiu atveju bent jau minimaliai mėsoje drėgmės išliks daugiau. Šio tipo kepimui geriausiai tinka atviri griliai, kurie nėra nei brangūs, nei dideli.

  • Kepimas netiesioginėje kaitroje

 Kepimas netiesioginėje kaitroje, kaip ir išduoda pavadinimas, reiškia, kad gaminys yra kepamas dideliame karštyje, tačiau pats kaitros šaltinis tiesiogiai nesiekia mėsos, žuvies ar t.t. Šiuo atveju grilis geriausiai tinka tokiems patiekalams, kurie gaminami kur kas ilgiau ir jiems labiausiai tinka troškinimas. Tai gali būti ne tik dideli mėsos gaminiai, tačiau taip pat ir jūrės gėrybės. Kai kurie išbando kepti picas, kitus konditerinius gaminius, galima virti troškinius, tik tokiu atveju svarbu tam pritaikytas puodas. Gaminimui geriausiai tinka ofsetiniai griliai bei dujiniai griliai, kurie padės pagaminti labai įvairius patiekalus.

  • Karštas rūkymas

Kaip jau minėjome, karštas rūkymas yra retame grilyje ir dažniausiai naudojamas tik kaip papildoma funkcija, taigi, nėra tinkamas profesionaliam naudojimui. Rūkymas yra gaminio apdirbimo metodas, kurio metu yra naudojami medienos dūmai. Rūkymas galimas ne tik karštais, tačiau ir šaltais dūmais. Karštam rūkymui geriausiai tinka dujiniai griliai, tinka ir kamado tipo griliukai.

  • Kepimas krosnyje

Galiausiai, grilius yra tinkamas ir tokiu atveju, kai norisi pagaminti patiekalus, kurie yra kepti tarsi krosnyje. Šis variantas labai puikiai tinka tuomet, kai bandoma kepti picas. Sakoma, kad tuomet lauke, Lietuvoje galima iškepti pačias nuostabiausias picas, kurios tobulai primena Neapolio gaminius. Norint, kad pica tikrai būtų skani, svarbu, kad ji būtų kepama aukštesnėje nei 300 laipsnių temperatūroje. Tačiau svarbu, kad iš visų pusių būtų sienelės, kurios tarsi sulaiko šilumą, padeda išgauti traškumą, tačiau išvengti perdegimo. Siekiant pagaminti pačią skaniausią pasaulio picą, siūlome rinktis dujinius arba ofsetinius grilius, įmanoma pagaminti su elektriniai bei kamado tipo griliais. Jeigu Jus konkrečiai domina būtent picų kepimo krosnis – geriausias pasirinkimas yra FORNEZA MAESTRO 12. Pašyla nuo 10 iki 15 min., tad gaminimas bus labai greitas, iškepti net ir labai didelius picų kiekius nebus sunku.

Griliaus tipas

Renkantis grilių visada galima tartis su pardavėjais, kurie pagal planuojamus gaminti patiekalus bei galimybes gali nurodyti – kuris modelis labiausiai tinka jūsų atveju. Visgi, pažinti bent jau minimaliai opcijas verta, nes tai padeda geriau komunikuoti su specialistu. Žemiau aptarsime dažniausiai perkamus modelius Lietuvoje.

  • Atviras, anglimi kūrenamas grilius yra bene pats paprasčiausias modelis. Labai dažnai yra vadinamas tiesiog šašlykine. Veikia greitai, tačiau retai gamina pagaminti labai įmantrius patiekalus. Tinka kepimui kaitroje, kai turima daugiau laiko.
  • Kettle tipo grilius, kuris „veikia“ anglimi, dažniausiai primena uždengiama puodą, tad tinkamas tuomet, kai norisi gaminti troškinius. Galima rasti labai įvairių dydžių ir storių grilių, kurie lemia gaminio kainą. Dažniausiai modeliai turi sklendes, kurios padeda patogiai kontroliuoti patenkamo oro kiekius ir taip pagaminti labai įvairius patiekalus.
  • Ofsetiniai griliai kartais yra vadinami rūkyklomis. Tiesa, tinka tikrai ne tik rūkymui, tačiau ir labai skanių patiekalų gamybai. Dažniausiai juose kaitra pasiekia iki 100 laipsnių, tad nelabai tinkami itin didelių mėsos gaminių kepimui. Reguliuoti kaitrą galima specialiomis sklendėmis, tad ir pagaminamų patiekalų diapazonas dažniausiai yra gana platus.
  • Vežimėlio tipo angliniai griliai  yra su specialia spintele, tad patogu, kad po ranka bus visi reikalingi įrankiai kepimui. Gali būti transportuojami iš vienos vietos į kitą, tačiau dažniausiai dėl didelių matmenų – laikomi sode.
  • Paletiniai griliai yra nėra labai dažnas pasirinkimas Lietuvoje, tačiau pastebima, kad sulaukia vis daugiau dėmesio. Vėlgi, geriausiai tinka rūkymui: ne tik karšto, tačiau ir šalto dūmo.
  • Dujiniai griliai vis labiau žengia į Lietuvos rinką. Siūlomi jau gana seniai, tik sunkiai išstumia anglimi naudojamus griliukus. Visgi, tiems, kurie renkasi paprastumą ir kurie gamina visus metus lauke – turėtų rinktis dujinį grilių, kurio gaminimo ribos yra tokios plačios, kad patenkins kiekvieno poreikius. Būtina pabrėžti, kad dujiniai griliai taip pat yra laikomi vienais saugiausiu, kadangi nėra labai atviros liepsnos šaltinio. Itin geras pasirinkimas tiems, kurie turi mažų vaikų. Daugeliui patinka ir tai, kad dažniausiai rinkoje siūlomų dujinių grilių pasiūla yra labai plati, tad rasite tiek didesnius, kurie kainuoja brangiau, tiek gana mažus, kurie tinka nedidelei šeimai ir kurie tikrai gana pigūs.
  • Nešiojami dujiniai griliai dažniausiai akis traukia nedideliais matmenimis. Geras pasirinkimas tiems, kurių sodas yra mažas. Kai kurie juos net naudoja balkonuose. Dėmesio vertas nešiojamas grilis yra Char-Broill All Star 120 B-GAS. Jį paprasta ne tik transportuoti, tačiau ir gaminti pačius skaniausius patiekalus. Dangtis ir korpusas yra pagaminti iš storo ketaus ir aliuminio lydinio, tad galite būti ramus – grilius jums tarnaus daug metų ir didelė sąveiką su karščiu tikrai nebus jam baisi. Svarbus privalumas, kad šis grilius yra lengvai atskiriamas nuo kojelių, todėl jį galite naudoti, kaip nešiojamą kepsninę, tad vežtis su savimi, kad ir kur keliaujate. Kepsninė turi nerūdijančio plieno ir pagrindinių ketaus grotelių sistemą, kurių dėka kepiniai apkeps tolygiai iš visų pusių. Kepsninės degiklis yra pagamintas iš nerūdijančio plieno, todėl yra labai patvarus.
  • Elektriniai griliai yra dar viena opcija. Ne pati populiariausia Lietuvoje, tačiau mėgstama vis dažniau. Saugūs, patikimi, dažniausiai galima pagaminti labai daug įvairių patiekalų, kurie nustebins net ir pačius gamintojus. Minimalistinio dizaino modelis TEFALGC712D34 skirtas tiems, kurie nori išbandyti kuo daugiau įvairesnių, lauke gaminamų patiekalų. Svarbi šio griliaus funkcija, kad jis automatiškai parenka temperatūrą ir kaitinimo laiką pagal porcijų skaičių ir dydį. Nepridegančia danga padengtos plokštelės leis išvengti patiekalų sugadinimo arba sudėtingo įrangos valymo po kepimo darbų. Jeigu ieškote kažko dar pigesnio ir paprastesnio – kitas dėmesio vertas elektrinis grilius yra grilis ZELMER ZPR2000. Neįkaistančios rankenos, riebalų surinkimo stalčiukas ir kiti privalumai leis gaminti tik su šypsena ir džiaugtis rezultatais.
  • Kamado griliai šiuo metu sulaukia itin daug dėmesio. Galima sakyti, kad jie yra bene patys populiariausi. Tiesa, savo kaina prieinami ne kiekvienam. Visgi, daugelis tikrai juos giria ir kartoja, kad investicija atsiperka, kadangi gaminami patiekalai namuose primena prabangaus restorano gaminius. Šio tipo grilių yra labai daug, tad būtina kuo daugiau dėmesio skirti techniniams parametrams, kol bus labiausiai tinkami. Ieškantiems pigesnio varianto už kelis šimtus eurų – siūloma keramikinė kepsninė KAMADO BONO MINIMO. Klasikinė, juodos spalvos, papuoš kiekvieną sodą. Kompaktiškas modelis yra rekomenduojamas mažesnėms žmonių grupėms iki 7-8 asmenų. Puikiai tinka išvykoms į gamtą ar naudojimui mažesnėse terasose. Svarbiausia, kad galima pagaminti labai įvairius patiekalus, tad visų svečių poreikiai tikrai bus patenkinami. Su šiuo modeliu nesunkiai iškepsite 8 burgerius, didelį viščiuką, 4 jautienos antrekotus ir net  30 cm. skersmens picą ar duoną. Taigi, gaminimo galimybės yra neribotos. Pats grilius nėra lengvas, sveria iki 44 kg., taigi, geriausia jam iškart skirti stacionarią laikymo vietą.

Kai kurie renkasi grilius ir pagal jų išvaizdą. Tai nėra blogai. Juk dažnai norisi, kad jie taptų kiemo akcentu. Galiausiai, dažniausiai taip jau nutinka, kad greta griliaus su laiku „išauga“ ir visa lauko virtuvė, kuri vasaros sezonu tampa pačia svarbiausia erdve kieme.

KLIENTŲ APTARNAVIMAS IR EKSPERTŲ KONSULTACIJOS: 8 700 38500

08:00 - 20:00
I-VII

GARANTINIS SERVISAS (KONSULTACIJOS): 8 700 38500

09:00 - 18:00
I-V